perjantai 11. kesäkuuta 2010

Keket goes Kalat -päivän terveiset!




Keket Goes Kalat – päivää vietettiin tänä vuonna ensimmäistä, toivottavasti ei viimeistä, kertaa. Ajatus päivän järjestämisestä syntyi keskustelussa Kalojen tuutorien (iktyonomi-opiskelijoiden) ja Kekejen tuutorien kesken AMK-päivillä, jolloin yhteisellä ständillä kovasti ahkeroimme.

Päivä järjestettiin puolipäivä-excursiona ja täysin maksuttomana. Kun tarjolla on ilmainen reissu kyydityksineen, kahvituksineen ja grillaustarpeineen, on se näin opiskelijan näkökulmasta suoranaista luksusta!

Reissuun lähdimme kello 11.00 paikallisliikenteen bussilla, niin kuin kunnon kekeläisten kuuluukin. Pieni, mutta sitäkin iloisempi porukka valloitti bussin etuosan, varatuille paikoille, tietenkin. Puheen pulinaa riitti kauniiden maisemien seuratessa kulkuamme kohti Paraisia.

Mila Koponen, Kalojen tuutori, oli meitä vastassa luonnonkauniille Paraisille saavuttuamme. Aloitimme päivän ruokailun ja kahvin merkeissä pohtien maailman tilaa kestävän tai pikemminkin kestämättömän kalastuksen näkökulmasta, siitä mihin tämä kaikki tullee johtamaan ja mitä sille voitaisiin tehdä? Avainta ongelman ratkaisemiseksi emme tällä erää löytäneet, mutta itse keskustelu oli sitäkin antoisampi.

Seuraavaksi starttasimme opastetulle kierrokselle Milan johdolla. Kävimme tutkailemassa mm. Kalojen koulutusohjelman veneet, joiden ohjauksen opettelu luontevasti kuului heidän opintoihinsa. Meitä kekejä hivenen nauratti ajatus siitä, että kuinkahan moni meistä tuon kurssin läpäisisi?



Kalankasvatusaltailla kävi pienimuotoinen molske ja hallissa pääsimme seuraamaan sisätiloissa olevien kalankasvatusaltaiden toimintaa sekä siellä olevia kaloja. Kovasti pienet taimenet uivat parvessa virtausta vastaan. Tosin taisimme säikyttää poloiset hetkeksi, sillä parvi hajosi silmänräpäyksessä.

Sisäakvaarioissa näimme mm. sampeja, monneja, taimenia, meritaimenia, särkiä ja ahvenia. Sisäakvaariot ovat oppimisen kannalta tärkeitä, ettei kalojen tunnistaminen jää pelkän kirjaopin varaan.



Laboratorioluokassa opiskeltiin paraikaa. Pääsimme seuraamaan, kuinka opiskelijat opettelivat tunnistamaan kalojen ikää otoliiteistä eli kalojen kuuloluista. Otoliittiin kertyy renkaantapaisia tummentumia, joista ikä on laskettavissa. Näitä tummentumia opiskelijat tarkastelivat mikroskooppien avulla.

Kierroksen päätyttyä kävimme tutustumassa Paraisilla torstaisin toimivaan kalakauppaan, jossa myydään sesonkien aikaista kalla tuoreena tai savustettuna. Allekirjoittanutkin vei kotiin tuliaiseksi savusiikaa. Nam!

Loppu aika menikin chillaillessa, grillaillessa ja tutustuessa toistemme koulutusohjelmiin ja toisiimme.



Opimme paljon iktyonomien opinnoista. He puolestansa hämmentyivät kun kerroimme, ettei kestävän kehityksen koulutusohjelmassa opiskella ainoastaan ekologiaa, vaan opintoihimme kuuluu yhtälailla taloudellisen, sosiaalisen ja kulttuurisen kestävyyden opintoja, toisin kuin he olivat asian ymmärtäneet. Oppia ikä kaikki!

Päivän tavoitteet tulivat mielestäni saavutettua. Tunnelma oli rento. Yhteistyötä myös ensi syksyksi ehdotettiin Kekejen yhteisen iltapäivän vieton merkeissä Koroisilla. Toivomme, että vierailumme ja tutustuminen edesauttaa Kalojen kotiutumista Sepänkadun pisteeseen, johon heidät sydämellisesti toivotammekin tervetulleiksi!

Ja lopuksi muutama kiitossana..
Kiitos koulutuspäälliköllemme Sirpa Halosta matkan sponsoroinnista sekä kaikesta tuesta tuutoritoimintaa kohtaan. Hilkka Matilaista kiitän tuutotiopettajuudesta ja hyvästä yhteistyöstä. Erityiskiitos Milalle opastuksesta ja Mikolle grillausmestaruudesta. Kiitos myös Kalojen koulutuspäällikölle kahveista ja grillaustarpeista. Kiitos kaikille excuun osallistuneille sekä siitä innostuneille. Päivä oli todellakin kokemisen arvoinen. Leppoisa, antoisa ja kaikin puolin mielenkiintoinen. Tästä on hyvä jatkaa!!

Rentouttavaa kesää kaikille!

Terkuin

Piia
Tuutorivastaava
Sykli ry

Ei kommentteja: